In Partnership with AOL Search

DMOZ

Spam

Spam är när länkar till identiska sidor skickas in flera gånger till en och samma kategori, när en och samma länk skickas till ett antal kategorier där den inte hör hemma eller när en inskickad länk på något annat sätt strider mot våra regler för inskickade länkar eller skickas in med avsikt att störa redaktörernas arbete. Ett knep som webbplatsägare använder för att få sin sajt listad på flera ställen är att skicka in den (eller nästan identiska versioner eller underliggande delar av sajten - s.k. djuplänkar) med olika webbadresser. Exempelvis kan Smaskiga biffar AB skicka in både www.smaskigabiffar.se och en annan webbadress, www.grillbiffen.nu, som båda leder till samma sida. Vårt mål är att hålla Open Directory så spamfritt som möjligt, och det kräver att redaktörerna är så vaksamma som möjligt när det gäller spam.

Webbplatsägare som envisas med att spamma katalogen kommer att hindras från att skicka in länkar, och länkar till deras webbplatser kan komma att avlägsnas. Webbplatser som samarbetar med kända spammare kan också komma att avlägsnas från katalogen eller deras ägare att hindras från att skicka in länkar. Om din kategori utsätts för upprepat spammande, kan du skriva till förövaren och förklara våra regler. Ge dem en länk till våra riktlinjer för inskickande av länkar om det behövs. Om du väljer att skriva till spammaren, måste du skriva artigt och vänligt. Svordomar och otrevligheter hör inte hemma i brev som vi skriver till dem som skickar in länkar till oss, inte heller hot. Var tydlig med att du inte representerar ODP:s anställda personal eller Netscape/AOL. Om du tycker att det känns obehagligt att skriva till spammare, kan du skriva ett brev med rubriken "ODP Spam" till ODP:s anställda personal (DMOZ.staff@teamaol.com) eller en metaredaktör och tala om vad det handlar om.

I vissa fall är djuplänkar till webbplatser OK. Det förutsätter att sidorna innehåller material som är mycket användbart för kategorin ifråga, eller att innehållet är mycket ovanligt och värdefullt. Djuplänkande är undantaget, aldrig regeln.