Tyyliohjeet
Näiden ohjeiden tarkoituksena on opastaa toimittajia hyvään toimitustapaan ja päätöksentekoon. Käyttäjien pitäisi pystyä arvioimaan sivuston merkityksellisyyttä käymättä sivustolla. Siksi hakemiston otsikoiden ja kuvausten pitäisi kuvata sivuston aihetta ja sisältöä objektiivisesti. Näiden tyyliohjeiden päätarkoitus on
- auttaa toimittajia kirjoittamaan täsmällisiä ja puolueettomia otsikoita ja kuvauksia, joista on hyötyä käyttäjille, sekä
- estää räikeän mainoskielen, subjektiivisten kommenttien, liiallisen toiston tai muun tarpeettoman tiedon pääsy otsikoihin ja kuvauksiin.
ODP:ssä suvaitaan monenlaisia yksilöllisiä toimitustyylejä, joten älä suhtaudu näihin ohjeisiin liian puhdasoppisesti äläkä sorru nipottamaan liikaa URLien muodosta, otsikoista ja kuvauksista. Toimittajien pitäisi muistaa, että vaikka otsikoiden ja kuvausten laatu on tärkeää, itse linkkien laatu on kaikkein tärkeintä ODP:n yleisen laadun ja hyödyllisyyden kannalta.
Oikean URLin löytäminen
- Tarkista URLin virheettömyys ja toimivuus valitsemalla URL-kentän edessä oleva "[uusi]"-komento. Uusi selainikkuna aukeaa. Tarkista, että sivu latautuu kunnolla ja sisältää toimivia linkkejä.
- Joskus kannattaa poistaa URLin perästä turhat osat (esim. "index.html"), jos oikea sivu latautuu myös ilman niitä. Näin varmistat, että hakemistossa on URLin pysyvin muoto, ja vältät Robozillan virheilmoitukset rikkinäisistä linkeistä.
- Kun lisäät hakemistoon sivuston pääsivun, lisää se URL, joka vie sivuston sisäänkäyntisivulle. Jos sivusto sisältää erillisen tervetulo- tai varoitussivun, linkitä siihen. Jos tervetulosivu on saman verkkotunnuksen (domainin) alla kuin kohdesivu, lisää hakemistoon tervetulosivun URL. Jos kuitenkin tervetulosivu on eri verkkotunnuksen alla kuin kohdesivu, älä lisää tervetulosivua.
Otsikot
Otsikon pitäisi olla sivuston nimi eikä kuvaus siitä. Sen pitäisi olla sekä informatiivinen että tiivis.
Hyvä otsikko
- on yleensä sama kuin sivuston
virallinen nimi. Nimi näkyy yleensä selvästi sivustossa
itsessään.
- on yrityksen tai yhteisön virallinen nimi, jos sivusto käsittelee yritystä tai yhteisöä (esim. yrityksen kotisivu),
- sisältää sekä täydellisen nimen että lyhenteen, jos yritys, järjestö tms. tunnetaan molemmilla nimillä ja molempia käytetään sivustossa,
- on johdettu sivuston sisällöstä, jos otsikko
ei muuten olisi yksikäsitteinen tai jos se vaikuttaisi
mainoskieliseltä,
- alkaa isolla alkukirjaimella; muita sanoja ei kirjoiteta
isolla, jolleivät isot kirjaimet kuulu henkilön, yhdistyksen,
yrityksen, lehden tms. viralliseen nimeen,
Joenkylän yliopiston ortotopologian laitos
Huvikummun koulu
Helsingin Sanomat
Huomio: Koska isoja alkukirjaimia koskevat säännöt vaihtelevat kielestä toiseen, tämä ohje ei päde kaikkien kielten luokkiin; tarkista kunkin kielen omat ohjeet.
- ei sisällä
ylimääräisiä avainsanoja, turhia symboleita tai
kirjaimia, yrityksen tunnuslauseita eikä mainoskieltä,
- ei sisällä tyhjiä sanoja kuten "Tervetuloa", "Online" tai "kotisivu" otsikon alussa tai lopussa, jolleivät ne kuulu sivuston viralliseen nimeen,
- ei sisällä välimerkkejä, tarpeettomia symboleja tai kirjaimia tai ylimääräisiä merkkejä otsikon alussa. Listaukset ovat aakkosjärjestyksessä, ja ehdottajat yrittävät joskus päästä listan kärkeen epärehellisin keinoin. Jos "aaa Sivusto" on ehdotettu otsikko, mutta sivuston nimi on oikeasti "Sivusto", paras otsikko on "Sivusto".
- ei ole kokonaan ISOLLA kirjoitettu,
- eikä pääty huutomerkkiin tai muihin tarpeettomiin välimerkkeihin.
Kuvaukset
Kuvaus antaa täsmällistä tietoa sivuston sisällöstä ja aiheesta. Sen pitäisi olla informatiivinen ja tiivis, yleensä korkeintaan rivin tai kahden mittainen. Hyvän kuvauksen peruskaava on: Kuvaus = Aihe + Sisältö.
Joissakin luokissa luokan kaikkien sivustojen sisältö saattaa olla samanlaista. Esimerkiksi yritysten tai järjestöjen kotisivut saattavat sisältää yleistietosivun, tuote- ja palvelusivut jne. Näissä tapauksissa on hyväksyttävää vain kuvata, mitä yritys tekee, ja keskittyä sen tuotteisiin, palveluihin ja erityisominaisuuksiin (siis aiheeseen).
Hyvä kuvaus
- on tiivis, informatiivinen ja puolueeton
ja antaa hakemiston käyttäjälle käsityksen,
mitä sivustosta löytyy,
- Korosta sivuston ainutkertaisia aiheita ja sisältöä, jotta käyttäjä voi arvioida sivuston merkityksellisyyttä.
- Sisällytä kuvaukseen täsmällisiä termejä, joiden avulla käyttäjän on helpompi arvioida sivuston merkityksellisyyttä.
- koostuu loogisista lauserakenteista tai
lausekkeista ja on
moitteeton välimerkkien ja isojen kirjainten käytön
suhteen, jotta käyttäjien on helppo lukea hakemistolistauksia,
- Aloita kuvaus isolla alkukirjaimella ja päätä se pisteeseen.
- Pyri kirjoittamaan kuvaus kolmannessa persoonassa. Vältä ensimmäisen tai toisen persoonan muotoja kuten "sinä", "sinulle", "minä", "minulle", "me", "meille" tai "tarjoamme", koska ne voivat kuulostaa liian subjektiivisilta.
- Vältä lyhenteitä, elleivät ne ole luokan mahdollisten käyttäjien yleisesti tuntemia.
- ei kuulosta mainokselta, myyntipuheelta,
mielipiteeltä tai arvostelulta; ODP:ssä ei mainosteta eikä arvostella
sivustoja,
- Vältä mainoksissa käytettäviä superlatiiveja ("paras", eniten", "suurin", "edullisin" jne.).
- Älä käytä liioiteltuja välimerkkejä (esim. "!!!"), ISOLLA kirjoittamista korostuskeinona, et-merkkejä ("&") tai kolmea pistettä ("...").
- Älä kerro omaa arviotasi mistään sivuston ominaisuudesta.
- ei sisällä liiallista ja tarpeetonta
avainsanojen toistoa
tai muuta turhaa tietoa,
- Älä toista sivuston täydellistä otsikkoa kuvauksessa.
- Älä toista liikaa luokan nimeä, avainsanoja tai ilmauksia äläkä käytä liikaa adjektiiveja.
- Älä liitä kuvaukseen päivämääriä, hintoja, aikasidonnaisia lukuja tai muuta muuttuvaa tietoa.
- Älä käytä kuluneita ilmauksia , kuten "Tämä sivusto on...", "Sivusto sisältää...", "yms." tai "ja paljon muuta".
- Älä liitä kuvaukseen katu-, posti- tai sähköpostiosoitteita, ajo-ohjeita, puhelin- tai faksinumeroita, puhelinvastaajan käyttöohjeita, aukioloaikoja, hintoja tai muita URLeja.
- ei viittaa laittomasti hankittuun sisältöön (esim. ohjelmien tai musiikin piraattiversioihin) ja
- voi sisältää rajoitettuja lainauksia sivuston teksteistä (esim. "Tietoja sivustosta" -sivulta tms.), jos uudelleen kirjoittaminen olisi liian vaikeaa.
Kommenttikenttä
Tähän kenttään toimittajat voivat kirjoittaa sivustoon liittyviä viestejä toisille toimittajille.
Esimerkkejä kentän asianmukaisesta käytöstä:
- Toiseen luokkaan siirtäminen (esim. "Siirrän sivuston [koska...]; on jo listattu sopivammassa luokassa X/Y/Z").
- Sivuston ominaisuuksien kuvailu muille toimittajille (esim. "rakenteilla", "Sivuston [URL] kumppanuusjälleenmyyjä").
- Tarkastamattomien sivustojen poisto (esim. "Jo listattuna sopivammassa luokassa X/Y/Z").
- Listattujen sivustojen poisto (esim. "Tässä luokassa listatun sivuston http://www.some.site/ kopio", "Ylemmässä luokassa listatun sivuston syvälinkki").
Kun lisäät, poistat tai siirrät sivustoja tai muutat listatun sivuston URLia, automaattiset kommentit dokumentoivat toimenpiteesi. Sinun pitäisi kuitenkin kertoa toimenpiteesi syy, jotta muut URLia muokkaavat toimittajat ymmärtävät, mitä olet tekemässä. Sivustoa poistettaessa syy on aina kerrottava.
Päiväyskenttä
Päiväyskenttää voi käyttää artikkelien, arvostelujen tms. julkaisupäivän tai tapahtumien (esim. konferenssien) järjestämispäivän osoittamiseen. Päivätyt listaukset lajitellaan päiväyksen mukaan (ei aakkosjärjestyksessä). Ne näkyvät luokkasivun alareunassa päiväämättömien listausten alapuolella. Päivättyä sivustoa ei voi merkitä cooliksi.
Säännöllisesti päivitettävien sivustojen viimeisintä päivitystä ei pidä osoittaa päiväyskentällä, koska se voi muuttua.
Päiväyskenttä ei ole tarkoitettu listauksen viimeisen muokkauspäivän merkitsemiseen eikä muuhun sivustojen listausjärjestyksen säätelyyn.
Cool-merkinnät
Sivusto, joka on muita luokan sivustoja merkittävämpi, voidaan merkitä "cooliksi". Cool-merkityn sivuston pitäisi olla luotettavin, täydellisin ja sisällökkäin aihetta käsittelevistä sivustoista. Sivuston pitäisi myös olla suunnittelultaan käytettävä (käyttäjien pitää pystyä lukemaan sisältö) ja intuitiivisesti navigoitava (linkkien pitää toimia ja löytyä helposti). Koska cool-merkitty sivusto on luokan paras, niitä pitäisi yleensä olla vain yksi. Joskus cool-merkittyjä sivustoja voi kuitenkin olla kaksikin.
Toimittajat eivät saa merkitä cooliksi omia sivustojaan eivätkä sivustoja, jotka liittyvät heidän toimintaansa. Sääntö koskee sekä liiketoimintaa että henkilökohtaisia suhteita. Säännön rikkominen loukkaisi ODP:n pyrkimystä tarjota puolueetonta aineistoa käyttäjille. Sääntöjen vastaista on myös pyytää toista toimittajaa merkitsemään cooliksi sivusto, joka liittyy toimintaasi. Cool-merkintöjen väärinkäyttö voi johtaa toimittajaoikeuksiesi poistamiseen. Lue lisää osasta Eturistiriidat.
Huomio: Älä perusta "Toimittajan valinnat" -tyylisiä luokkia, vaan käytä sen sijaan cool-merkintää.