Regles d'estil relatives a l'edició
- Com escollir l'URL correcte
- Títols
- Descripcions
- Camp de notes de l'ODP
- Camp d'ordenació per data
- Llocs marcats com a "molt recomanables" (Cool)
L'objectiu d'aquestes pautes és aconsellar els editors pel que fa a criteri editorial i presa de decisions. L'usuari final sempre s'ha de poder fer una idea de la rellevància d'un lloc sense haver-lo de visitar. Per això les anotacions del directori (és a dir els títols i les descripcions) han de descriure objectivament tant el tema d'un lloc com el seu contingut. Els objectius principals d'aquesta guia d'estil són
- aconsellar els editors com han de fer descripcions exactes i objectives que siguin útils per als usuaris finals
- evitar el llenguatge promocional del discurs del màrqueting, els comentaris subjectius, les repeticions excessives o qualsevol altra informació supèrflua.
Caldrà que us adapteu als diversos estils personals i evitar adoptar una actitud integrista d'aquestes pautes que us facin ser massa crític i meticulós amb els formats dels URL, els títols i les descripcions. Els editors hauran de tenir amb compte que, encara que és important la qualitat de les descripcions, encara ho és més la qualitat intrínseca del lloc per ell mateix, per a la qualitat i utilitat del directori.
Com escollir l'URL correcte
- Comproveu que un URL és correcte i funciona clicant sobre l'enllaç "nou" que hi ha davant del camp de l'URL. El navegador obrirà una nova finestra. Examina l'URL i comprova que es carrega correctament i que els enllaços funcionen.
- De vegades és útil esborrar informació supèrflua de la cua de l'URL, com ara "index.html", si no cal perquè es carregui la pàgina correctament. Això permet introduir la versió més estable de l'URL i preveure els errors d'enllaç incorrecte (Robozilla).
- Quan afegeixis la pàgina principal d'un lloc, escull l'URL que porta l'usuari a l'entrada del lloc. Si el lloc té una pàgina de presentació, de benvinguda o d'advertiment, feu l'enllaç cap aquesta pàgina. Si la pàgina d'inici està allotjada en el mateix domini que la pàgina a què condueix, has d'introduir la pàgina d'inici. Però si està allotjada en un altre domini, no l'has de llistar.
Mira també aquesta guia relacionada: Redireccions i URL "emmascarats"
Títols
El títol ha d'identificar el lloc, però no descriure'l. Haurà de ser, alhora, informatiu i concís.
Els bons títols...
- tenen el lloc oficial del lloc com a títol. Generalment, el títol és evident i està ben ressaltat en el mateix lloc.
- tenen el nom oficial de l'empresa o entitat com a títol, si el lloc és sobre el negoci, l'organització o l'entitat en qüestió (per exemple, la pàgina d'inici d'una societat).
- conté el nom complet i l'acrònim si l'empresa, organització o societat és coneguda per ambdues denominacions i les dues s'usen en el lloc.
- deriven un títol concís del contingut del lloc si el títol és ambigu o corre el risc de ser pres com correu no desitjat (spam).
- s'escriuen amb majúscula inicial i en els
noms propis i denominacions socials d'empreses.
Star Wars: l'amenaça fantasma
Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya - XTEC
Bona taula: receptes de cuinaNota: Les regles d'ús de majúscules varien en els diferents idiomes i, per tant, aquesta regla s'aplica de manera diferent en els diversos World/. Si us plau, revisa les guies específiques per a cada llengua.
- no inclouen paraules supèrflues, símbols o lletres innecessàries, eslògans de la companyia ni llenguatge promocional.
- no inclouen paraules o expressions, com ara "benvingut", "en línia", "pàgina inicial", "lloc web" a l'inici o al final del títol, tret que formi part del nom oficial del lloc.
- no tenen signes de puntuació, símbols o lletres inútils, ni caràcters especials. En alguns casos, les entrades són ordenades alfabèticament i algú pot intentar aparèixer a l'inici del llistat de manera fraudulenta. Si el títol proposat és "aaa Lloc web", però de fet, el títol del lloc és "Lloc web", el millor títol és "Lloc web".
- no escriguis títols tot en majúscules.
- no acaben amb un signe d'exclamació o qualsevol altre signe de puntuació inútil.
Descripcions
La descripció dóna informació específica sobre el contingut i/o el tema del lloc. haurà de ser informativa i concisa, generalment de no més de dues línies. La fórmula bàsica d'una bona descripció és "Descripció = Tema + Contingut".
En alguns casos, el contingut de tots els llocs de la categoria serà el mateix. per exemple, els llocs sobre negocis o organitzacions poden contenir una informació semblant, com ara una pàgina "sobre", una secció de "productes i serveis", etc. En aquests casos, és correcte descriure només el que fa la companyia, remarcant els seus productes, serveis i especialitats (o sigui, el tema).
Les bones descripcions:
- Són concises,
informatives i objectives, de manera que permeten que l'usuari
final sàpiga què trobarà quan visiti aquell
lloc.
- Posen en relleu els temes i els continguts del lloc, de manera que permeten que l'usuari en determini correctament la pertinença.
- Inclouen els termes pertinents i específics que permetran que l'usuari final en pugui determinar fàcilment la pertinença com a resultat de la seva cerca.
- Fan servir una estructura de
frase o de proposició lògica i una puntuació
i un ús de majúscules correcte que facilitarà
a l'usuari una lectura més còmoda de les entrades
del directori.
- Comencen amb majúscula i acaben amb punt final.
- Fan servir els pronoms personals en tercera persona.
- Són verificats amb ajuda del corrector ortogràfic.
- Eviten l'ús d'acrònims o d'abreviacions que no siguin d'ús comú i comprensibles per la majoria dels usuaris potencials de la categoria.
- No tenen l'aire d'anuncis o
d'eslògans en línia i eviten ni ofereixen opinions
o respostes crítiques. L'ODP no fa publicitat dels llocs
web ni n'ofereix crítiques.
- Eviten els superlatius com ara "el millor", "el més gran", "el menys car".
- No fan servir signes de puntuació emfàtics ("!!!" per exemple), mots sencers en majúscules, ampersands ("&") o punts suspensius ("...").
- No contenen opinions personals sobre algun dels aspectes del lloc web.
- No repeteixen innecessàriament
mots-clau o altres informacions supèrflues.
- No repeteixen íntegrament el títol del lloc.
- No repeteixen amb excés les diferents seccions del camí de categories, mots-clau, frases o adjectius.
- No contenen dates específiques, preus o nombres o altres informacions que poden variar amb el temps.
- No contenen frases o proposicions sobreutilitzades, com les que comencen amb "Aquest lloc és...", "Aquest lloc conté..." o les que acaben amb "etc." o "i més".
- No inclouen adreces de correu postal o electrònic, indicacions sobre sortides pròximes d'autovies o autopistes, números de telèfon o fax, instruccions per fer usar contestadors, horaris de feina, preus o altres URL.
- No fan referència a continguts obtinguts il·legalment, per exemple, versions pirates de programes i de música.
- Poden contenir algunes citacions del lloc (com ara un breu extracte de la pàgina "Sobre" o d'apartats d'informacions similars) si és difícil fer-ne una versió comentada.
Camp de notes de l'ODP
Aquest camp permet que un editor pugui transmetre informació pertinent sobre un determinat lloc web als altres editors.
Alguns exemples de comentaris apropiats per aquest camp:
- Lloc mogut a una altra categoria (per exemple, "Lloc mogut [perquè...] ja està llistat més apropiadament en una altra categoria").
- Dóna informació d'aquell lloc a altres editors (per exemple "Lloc en construcció", "Afiliat de [URL]").
- Esborrat de llocs de pendents (per exemple, "Ja és llistat més adequadament en una altra categoria").
- Esborrat de llocs ja llistats (per exemple, "Duplicat de http://www.mateix.lloc/ ja llistat en aquesta categoria", "Enllaç profund d'un lloc llistat en una categoria superior").
Quan afegeixis, esborris o moguis llocs o canviïs l'URL d'un lloc llistat, les notes automàtiques documentaran aquesta acció. De totes maneres, hauries d'especificar un motiu perquè les vostres accions siguin clares per a la resta d'editors que puguin editar aquell lloc. Cal justificar sempre l'esborrat d'un lloc.
Camp d'ordenació per data
Aquest camp pot ser utilitzat per a les dates de publicacions periòdiques, com ara articles o revistes o també per a esdeveniments limitats en el temps, com ara conferències o congressos. Els llocs llistats amb una data s'ordenen per aquest camp i no pas alfabèticament. Es troben llistats al final de la pàgina, a continuació dels llocs que no contenen una data. Els llocs amb una data llistada no poden ser recomanats com a molt interessants.
La data de la darrera revisió de llocs que són actualitzats regularment no s'haurà de reflectir en aquest camp, atès que són susceptibles de canvis.
Aquest camp tampoc ha de servir per introduir la data de la darrera edició del lloc ni tampoc per modificar l'ordre amb què aquests llocs són mostrats dins la categoria.
Llocs marcats com a "molt recomanables" (Cool)
Un lloc que sobresurt respecte dels altres per la seva qualitat pot ser recomanat com a molt interessant ("cool"). Un lloc "molt interessant" hauria de ser el més complet i el que tingui un contingut més ric i ampli sobre aquell tema. El lloc també haurà d'estar ben concebut (el públic ha de poder accedir al seu contingut) i tenir una navegació intuïtiva (els enllaços hauran de funcionar i ser fàcils de trobar). Realment, atès que el lloc molt interessant és el millor de la categoria, només n'hi hauria d'haver un. Tanmateix, en alguns casos, pot ser apropiat que hi hagi dos llocs molt interessants.
Els editors no hauran de marcar com a molt interessants els seus propis llocs o aquells amb què estiguin afiliats, siguin afiliacions professionals o personals. Fer-ho és anar contra les pautes de l'ODP de proveir recursos objectius i justos als usuaris finals. També és anar contra les pautes del directori demanar que un altre editor marqui com a molt recomanat un lloc amb el qual estiguem afiliats. El mal ús de la marca de llocs molt interessants pot tenir com a conseqüència la revocació dels privilegis d'edició. Si us plau, consulta la secció sobre Conflictes d'interessos per a més explicacions.
Nota: Si us plau, fes servir la marca de molt interessant (cool) en lloc de crear categories del tipus "Seleccions de l'editor".