Altkategoriler
- Önsöz
- Altkategori Yaratma
- Altkategorileri İsimlendirmek
- Bir Altkategorinin Adını ve Yerini Değiştirmek
- Bölgesel Altkategoriler
Önsöz
DMOZ gibi hiyerarşik kategori sistemlerine, sınıflandırma sistemleri denir. Taksonomi ve ontoloji, kategorileri sınıflandırma işlemi için kullanılan diğer terimlerdir. Kategori sistemi oluştururken amaçlanan, insanların aradıklarını kolayca bulmalarını sağlamaktır.
Hiçbir editör hiçbir kategorinin sahibi değildir. Listelenmiş tek editör bile olsanız kategorinizdeki sitelerinizi düzenleyebilecek başka editörler olacaktır. Bunlar sizin üst kategorilerinizde yer alan editörler, editall'ler, metalar ve DMOZ personelidir.
İletişim kurmanın (e-posta ile yada forumlarda) başarılı düzenlemelerde çok önemli bir rol oynadığı diğer editörlerin tecrübeleriyle sabittir. Kategorinizde değişiklikler yaptığınızda, örneğin alt kategori yarattığınızda ya da siteleri kategoriler arasında taşıdığınızda bunları yapmadan önce diğer editörlere danışmalısınız. Kategorinin tek editörü bile olsanız üst kategori editörüyle bunu tartışmalısınız.
Altkategori Yaratma
Genelde, altkategoriler link sayısı 20 yi aşınca faydalı olmaktadır. Çoğu zaman 20'den az sayıda site için altkategorilenme yapıldığında kullanıcının erişimini zorlaştırdığı görülmektedir. Bir kategoride 20 yi aşan sayıda link olduğunda, editörün alt konu kullanarak kolayca düzenlenebilecek bir grup siteyi görmesi kolaylaşacaktır.
Eğer Bölgesel dalının dışında düzenleme yapıyorsanız, altkategorilerinizi konu başlıklarına göre yapmalısınız. Tüm yöntemleri denediğiniz halde işin içinden çıkamıyorsanız ancak o zaman siteleri coğrafik alan ya da alfabe çubuğu kullanarak düzenleyebilirsiniz.
Alternatif olarak, tüm sitelerinizi aynı kategoride tutmaya karar verebilirsiniz. Örneğin Business/Industries/Transportation/Trucking/Truck_Sales/Used/ 50 den fazla kullanılmış tır satan siteye bağlaç içermektedir. Bu siteleri altkategorilere ayırmak verdikleri servis birbirlerine çok benzediğinden güç olmaktadır.
Editörü olduğunuz kategorinin tüm altkategorilerinde de düzenleme yetkileriniz geçerlidir. Yani özel bir durum yoksa yeni oluşturduğunuz kategori için kendinizi editör olarak listelemenize gerek yoktur. Özel durumdan kasıt; eğer yeni oluşturduğunuz kategori sizin asıl ilgi alanınızsa ve bu kategoriye yeteri kadar zaman ayırabileceğinizi düşünüyorsanız veya bir kategori düzenlemesinde görev alıyorsanız ve yarattığınız kategori başka bir yere taşındığında da düzenleme yetkilerinizin olmasını istiyorsanız, yeni oluşturduğunuz kategoriye kendinizi editör olarak yazmanızda sakınca yoktur. Küçük kategorilerde listeli editör olmaması yeni editörlerin katılımını ve başka bir bölümde düzenleme yapma amacı taşıyan editörlerin yeni branşa geçmelerini kolaylaştırmaktadır. Bu nedenlerle eğer bir editör üst kategorinin editörü olduğu için altkategoride de düzenleme yetkilerine sahipse, söz konusu altkategoriden ayrılması talep edilebilir.
Altkategorileri İsimlendirmek
DMOZ, şu anda herhangi bir sözcük dağarcığı kullanmamaktadır. Yine de aşağıdaki maddeler isimlendirmede kullanışlı olabilir ve böylece DMOZ'un genelde tutarlı olmasını ve gereksiz tekrarların engellenmesini sağlar.
Not::Bölgesel Editörler kendi önerilen ve kullanılması gereken isimler listelerini oluşturmuşlardır. Daha fazla bilgi çin Bölgesel Yönergesi'ni inceleyebilirsiniz.
Tekrar Edilen ve İlgili Kategoriler
- Etkili bir editör tüm DMOZ'u tarayarak gereksiz tekrara neden olabilecek kategorileri inceler. Bu tarama sırasında editörlerin faydalı bulduğu sorular şöyledir: Alt kategorim başka disiplinleri de ilgilendiriyor mu? Eğer öyleyse DMOZ'daki başka hangi kategoriler benim altkategorimdeki siteleri kapsayabilir? Eğer DMOZ'un başka bir yerinde benimkine benzeyen başka bir alt kategori varsa ona İlgili Kategori bağlacı veya "@-bağlacı" vermeli miyim? (Bakınız @-Bağlaçlar)
Konu Bazlı Altkategori İsimleri - Şekil Bazlı Altkategori İsimleri
- Bir kategorinin içerdiği siteler birbirlerine konu olarak benzer olduğu
durumlarda (Kurtuluş Savaşı, Hisse Senetleri, vb.) iyi bir altkategori adı şu
kriterlere uymalıdır:
- Konu Türkçe terim veya gerektiği durumda ve uygunsa yabancı bir sözcüğün Türkçe karşılığı kullanılarak belirtilir. Bazı kategorilerde Türkçe olmayan sözcükler kullanılabilir. Örneğin, bilimsel konularda terimlerin Latince isimleri kullanılabilir.
- Tanımlamak için kullanılan sözcükler, konu ile ilgili sözlüklerde geçen, veya genel olarak medyada ve toplumda sık kullanılan ve amacı tam olarak yansıtan yalın sözcükler olmalıdır. (örneğin Elektronik Ticaret yerine E-Ticaret)
- Bir kategorinin içerdiği siteler birbirlerine şekilsel olarak benzer olduğu durumlarda (Sohbet odaları , mesaj panoları, haber siteleri, dizinler vb.), iyi bir altkategori ismi için genelde DMOZ'un diğer bölümlerinde bu şekil için en sık kullanılan sözcük seçilir.
Faydalı Altkategori İsimlerinin Karakteristikleri
Yararlı altkategori isimleri
- Çok yaygın olarak bilinmeyen kısaltmaları kullanmayın.
- Üst kategorinin ismini tekrarlamayın.
İş dünyası ile ilgili haber sitelerini Top: World: Türkçe: Ekonomi ve İş Dünyası altında listelemek için
Kullanmayın: İş Dünyası Haberleri
Kullanın: HaberlerTV yapımcıları için World: Türkçe: Basin ve Yayin: Televizyonlar altında
Kullanmayın: Televizyon Yapımcıları
Kullanın: Yapımcılar - İsimleri "Genel," "Çeşitli," "Diğer Konular," gibi birbiri ile bağlantılı
olmayan siteleri gruplamaya yönelik altkategorileri kullanmayın. Bu tür
bağlaçlar, ya en uygun kategoride ya da üst kategorinin hemen altında
listelenmelidir.
Eğlence: Piknik: Genel siteler: deki sitelerin tamamı Eğlence: Piknik kategorisine taşınmalıdır. Tüm siteler bu dalda uygun biçimde listelenmelidir. Eğer bu sitelerin arasında piknik malzemesi üreten bir site varsa bu site Eğlence: Piknik: Malzeme Üreticileri kategorisinde listelenmelidir.
- Kısaltma ya da semboller (&, +, vb gibi) kullanmayın.
Kullanmayın: Dergiler, Magazinler vb.
Kullanın: DergilerKullanmayın: Haber+medya
Kullanın: Haber ve Medya - Kategoride yasadışı içerik olduğunu önerebilecek başlıklar kullanmayın (Warez yada Korsan gibi).
Dizinler ve Kaynaklar
DMOZ'daki bazı kategoriler web dizinlerini ya da belli bir konuda geniş kaynağa sahip siteleri listelemek için yaratılmıştır. Bazen kaynak ve dizin terimleri birbirinin yerine kullanılmaktadır, ancak genelde bu terimler birbirinden oldukça farklı iki tür siteyi nitelendirmektedirler. Aşağıda DMOZ personelinin Dizinler ve Kaynaklar terimlerini nasıl tanımladıklarını bulabilirsiniz.
Dizinler
Bir konu hakkında kaynakları alfabetik olarak sıralayan ya da belli bir sınıflandırma kullanarak listeleyen siteler için kullanılır.
Kaynaklar
Bir konu hakkında geniş içeriğe sahip olan siteler için kullanır. Kaynak siteler tipik olarak bir konuda geniş içerik verir, sıkça sorulan sorular kısmı oluşturur, yazılar, sohbet olanağı ve forumlar sağlar. Kaynak sitelerinin çoğu ana kategoride listelenmelidir. Eğer ana kategori çok genişlerse bunlar Kaynaklar adı altında bir altkategoriye taşınabilir.
http://www.siba.fi/Kulttuuripalvelut/music.html
http://www.workspace-resources.com/wr0000.htm
http://www.military.com/
http://www.fantasyhockeyjournal.com/
http://www.golf.com/
Bir Altkategorinin Adını ve yerini Değiştirmek
Sadece catmv (category move) yetkisi olan editörler kategorilerin isimlerini ve yerlerini değiştirebilirler. Tipografik hataları düzeltmek veya kategori isimlerini şablonlara ve yönergelere uygun hale getirmek gibi küçük değişiklikler, ilgili forumun "Yeniden İsimlendirme/Silme/Taşıma İstekleri" başlığında talep edilebilir.
Hiyerarşiyi ve ontolojiyi etkileyen komplex değişiklikler mutlaka ilgili kategorilerde düzenleme yapan editörler arasında etraflıca tartışılmalı ve ortak bir karara vardıktan sonra hayata geçirilmelidir. Kategori hiyerarşilerini yeniden düzenlerken şu makaledeki ipuçlarına ve önerilere dikkat edin.
Asla kategori değişikliklerini yeni bir kategori oluşturup, eski kategorideki siteleri yeni kategoriye gönderip, eski kategorileri silmek gibi ilkel bir yöntemle yapmaya kalkışmayın. Eğer böyle bir yol izlerseniz DMOZ çok değerli kategori kayıtları ve kategoriler arasındaki bütünlük yok olacaktır. Bu şekilde kategori organizasyonları yaptığı tespit edilen editörlerin düzenleme yetkileri alınabilir. Gerekli yetkilere sahip bir editör tarafından yapılacak catmv bu işlem için en uygun yoldur. Konu hakkında daha fazla bilgi için şu makale okunabilir.
Bölgesel Altkategoriler
DMOZ'un Bölgesel dalı belli coğrafik bölgeler üzerine yaratılmış sitelerin yer
aldığı bir bölümdür. Genelde DMOZ'un ana konu dalları belli bir coğrafik bölge
üzerine odaklanmayan ve daha geniş ilgi alanlarını içeren siteleri listeler.
Eğer bölgesel yada yerel kaynaklar hakkında bir dizin oluşturmayı düşünüyorsanız
Bölgesel dalında editör olmayı düşünmelisiniz. Yerel kaynak, belli bir bölge
hakkında kısıtlı bilgi içeren bir sitedir ve genellikle bir eyalet, şehir, veya
kasaba'ya odaklanır. Editörler başka hiçbir sınıflandırma yöntemi işe
yaramadığında bölgesel altkategoriler yaratmalıdırlar. Sıkça Sorulan Sorular -
Konusal Kategoriler Altında Bölgesel Altkategoriler Yaratmak ve Bunları
Düzenlemek belgesinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.